Meer informatie

Financieel

Investeren in vastgoed aan de Costa Blanca

Wil je een investering met verhuur en eigen vakanties combineren? Dan is de aankoop van een villa of appartement aan de Costa Blanca wellicht een goede keus! Als je je woning voornamelijk in het hoogseizoen verhuurt dan heb je een aantrekkelijk verhuurrendement én daarnaast kun je er in het naseizoen zelf heerlijk vakantie vieren of overwinteren.
Met 320 dagen zon per jaar en een gemiddelde temperatuur van 23 graden is de Costa Blanca dé ideale plek om het hele jaar door te genieten.


Kosten bij aankoop

 • IVA (Spaanse BTW) Impuesto sobre el Valor Añadido
  Over de aankoopprijs van de nieuwbouwwoning betaal je
  10% IVA (BTW).
 • A.J.D. (zegelrecht) Impuesto sobre Actos Jurídicos Documentados. Deze zegelbelasting varieert van 0,5% tot 1,5% en verschilt per provincie en zelfs per gemeente.
 • Notariskosten ongeveer 0,6% tot 1% over de aankoopprijs van de woning.
 • Aansluitkosten water en elektra afhankelijk van het type woning. Ca. € 500,-
 • Juridische begeleiding  je bepaalt vooraf een tarief met de advocaat.

Jaarlijkse kosten

 • IBI (Onroerendgoedbelasting) – Iedere eigenaar van onroerend goed in Spanje betaalt jaarlijks tussen de 0,3% en 0,9% (met uitschieters tot 1,3%) onroerendgoedbelasting over de kadastrale waarde van de woning. Deze waarde, de valor catastral, wordt door de gemeente vastgesteld. 
 • Belasting voor niet residenten – Iedere eigenaar van onroerend goed in Spanje betaalt jaarlijks 19% over 1,1% van de kadastrale waarde van de woning. Deze waarde, de valor catastral, wordt door de gemeente vastgesteld. Als je de woning verhuurt hoef je over de periode dat de woning is verhuurd deze belasting niet te betalen.
 • Inkomstenbelasting bij verhuur – Iedere eigenaar van onroerend goed in Spanje die zijn woning verhuurt moet over de verhuurinkomsten, ieder kwartaal belasting betalen. Dit is 19% over de verhuurinkomsten minus diverse aftrekposten.
 • Opstal en inboedel verzekering
 • VVE – Afhankelijk van het type woning.


Nalatenschap

Als je een woning in Spanje bezit is het verstandig om je testament aan te passen naar een testament wat voor de Spaanse woning ook aansluit bij de Spaanse praktijk en (fiscale) wetgeving. Ook is het hebben van een levenstestament een verstandige keuze. Laat je hierin goed adviseren en vergelijk de mogelijke opties om de uiteindelijke afwikkeling van een nalatenschap in Spanje soepel en belastingvriendelijk te laten verlopen. Denk bijvoorbeeld ook aan ‘slim’ schenken bij leven.

Zij helpen je graag!

HAK & REIN VOS Notarissen – Wil je advies over een goed testament voor je Spaanse woning op het moment van overlijden of wilsonbekwaamheid? Laat je goed informeren over de mogelijkheden. Notaris Judy Tromp van Hak & Rein Notarissen uit Lelystad is heel kundig en helpt je graag. Klik voor de website.

Fiscaal

Het kopen van een woning in Spanje is ook in fiscale zin een belangrijke gebeurtenis. De vraag zal onder meer zijn hoe de aankoop wordt gefinancierd en of de woning als vakantiewoning en/of voor de verhuur gaat dienen of dat je deze (semi)permanent zelf gaat bewonen. Je wordt dan resident.

Vakantiewoning voor eigen gebruik en verhuur. Huurinkomsten worden in Nederland niet belast. Hoewel een vakantiewoning volgens het belastingverdrag Nederland-Spanje in Spanje belastbaar is, zul je op grond van het inwonerschap in Nederland je eigendom in Spanje ook moeten verantwoorden in Nederland. Voor de in Spanje belastbare woning krijg je in Nederland een aftrek ter voorkoming van dubbele belastingheffing via de aangifte inkomstenbelasting. Je moet het dus wel aangeven maar je hoeft geen belasting in Nederland te betalen. Het aankopen van een vakantiewoning in Spanje met eigen middelen kan dus betekenen dat je box 3 vermogen en – belasting in Nederland fors afneemt.

Zij helpen je graag!

Anchora Fiscalisten B.V. – Heb je een eigen zaak en wil je hulp bij fiscale zaken? Wellicht kan Anchora Fiscalisten uit Eindhoven je hierbij helpen. drs. Ruud Segers nodigt je graag uit voor een vrijblijvend en oriënterend gesprek. Klik voor de website.

 

 

Bel mij terug

Vul hier uw gegevens in en wij bellen u terug.