Ben jij op zoek naar een woning aan de Costa Blanca?
Bezoek ons dan op stand 200 van de Second Home Beurs.
Meer informatie

Financieel

Investeren in vastgoed aan de Costa Blanca

Wilt u een investering met vakantie combineren? Dan is de aankoop van een eigen villa of appartement aan de Costa Blanca wellicht iets voor u! U maakt er namelijk een aantrekkelijk rendement op én u heeft een plek waar u zelf heerlijk vakantie kunt vieren. Met 320 dagen zon per jaar en een gemiddelde temperatuur van 23 graden is de Costa Blanca dé ideale plek om het hele jaar door te genieten.

Hoeveel financiële middelen heb ik zelf? Belangrijk om te weten is wat u van uw eigen kapitaal wilt gebruiken voor de aankoop. Uiteraard kunt u de woning volledig uit eigen middelen financieren maar soms is het verstandig om een deel met vreemd kapitaal te financieren. Wij adviseren om uw financiële situatie met een erkend adviseur te bespreken. De Spaanse regering stelt u verplicht om minimaal 30% procent van het aankoopbedrag in de vorm van eigen kapitaal in te brengen.

Wil ik vreemd kapitaal gebruiken? Er zijn diverse manieren om uw woning vanuit Nederland te financieren, zoals een hypotheek op de overwaarde van uw woning in Nederland, een persoonlijke lening, etc. Daarnaast zijn er ook in Spanje diverse banken die een hypotheek kunnen verstrekken. U kunt in Spanje maximaal 70% van de waarde van de woning financieren en daarnaast zijn uw totale inkomen en vaste lasten belangrijk om de hoogte van de financiering te kunnen bepalen.

Wat is mijn totale budget? Als u uw totale budget in kaart heeft gebracht moet u bij een nieuwbouw woning in Spanje rekenen op ca. 13% kosten koper over het aankoopbedrag. Hiervan is 10% b.t.w.

Zij helpen u graag!

ABC Consulting – Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn voor het financieren van uw woning in Spanje? Wellicht kan ABC Consulting uit Eindhoven u hierbij helpen. Pieter Meulendijks is gespecialiseerd in financieringen en hypotheken in zowel Nederland als Spanje. Klik voor de website.

Kosten bij aankoop

 • IVA (Spaanse BTW) Impuesto sobre el Valor Añadido
  Over de waarde van de nieuwbouw woning betaalt u
  10% IVA (BTW).
 • A.J.D. (zegelrecht) Impuesto sobre Actos Jurídicos Documentados. Deze zegelbelasting varieert van 0,5% tot 1,5% en verschilt per provincie en zelfs per gemeente.
 • Notariskosten ongeveer 0,6% tot 1% van de koopprijs.
 • Aansluitkosten water en elektra afhankelijk van het type woning. Ca. € 500,-
 • Eventueel zwemklaar maken van een privé zwembad. Ca. € 500,-
 • Juridische begeleiding u bepaalt vooraf een tarief met uw juridisch adviseur/advocaat.

Jaarlijkse kosten

 • IBI (Onroerendgoedbelasting). Iedere eigenaar van onroerend goed in Spanje betaalt jaarlijks tussen de 0,3% en 0,9% (met uitschieters tot 1,3%) onroerendgoedbelasting over de kadastrale waarde van de woning. Deze waarde, de valor catastral, wordt door de gemeente vastgesteld. 
 • Belasting voor niet residenten. Iedere eigenaar van onroerend goed in Spanje betaalt jaarlijks 19% over 1,1% van de kadastrale waarde van de woning. Deze waarde, de valor catastral, wordt door de gemeente vastgesteld. Als je de woning verhuurt hoef je over de periode dat de woning is verhuurd deze belasting niet te betalen.
 • Inkomstenbelasting bij verhuur. Iedere eigenaar van onroerend goed in Spanje die zijn woning verhuurt moet over de verhuurinkomsten ieder kwartaal belasting betalen. Dit is 19% over de verhuurinkomsten minus diverse aftrekposten.
 • Opstal en inboedel verzekering.
 • VVE. Afhankelijk van het type woning.


Nalatenschap

Als u een woning in Spanje bezit is het verstandig om ook uw testament aan te passen naar een testament wat voor uw woning in Spanje aansluit bij de Spaanse praktijk en (fiscale) wetgeving. Daarnaast zijn er nog talloze andere slimme maatregelen mogelijk om de uiteindelijke afwikkeling van een nalatenschap in Spanje soepel en belastingvriendelijk te laten verlopen. Denk bijvoorbeeld aan ‘slim’ schenken bij leven.

Zij helpen u graag!

HAK & REIN VOS Notarissen – Wilt u advies over een goed testament voor uw Spaanse woning op het moment van overlijden of wilsonbekwaamheid? Laat u goed informeren over de mogelijkheden. Notaris Judy Tromp van Hak & Rein Notarissen helpt u graag vrijblijvend tijdens een eerste gesprek. Klik voor de website.

Fiscaal

Het kopen van een woning in Spanje is ook in fiscale zin een belangrijke gebeurtenis. De vraag zal onder meer zijn hoe de aankoop wordt gefinancierd en gaat de woning als vakantiewoning en/of voor de verhuur dienen of gaat u deze permanent bewonen waarmee u fiscaal emigreert naar Spanje? U wordt dan resident.

Vakantiewoning voor eigen gebruik en verhuur. Huurinkomsten worden in Nederland niet belast. Hoewel een vakantiewoning volgens het belastingverdrag Nederland-Spanje in Spanje belastbaar is, zult u op grond van het inwonerschap in Nederland uw eigendom in Spanje ook moeten verantwoorden in Nederland. Voor de in Spanje belastbare woning krijgt u in Nederland een aftrek ter voorkoming van dubbele belastingheffing via de aangifte inkomstenbelasting. U moet het dus wel aangeven maar u hoeft geen belasting over uw woning in Spanje in Nederland te betalen. Het aankopen van een vakantiewoning in Spanje met eigen middelen kan dus betekenen dat uw box 3 vermogen en – belasting in Nederland fors afneemt.

Zij helpen u graag!

Anchora Fiscalisten B.V. – Heeft u een eigen zaak en wilt u hulp bij fiscale zaken? Wellicht kan Anchora Fiscalisten uit Eindhoven u hierbij helpen. drs. Ruud Segers nodigt u graag uit voor een vrijblijvend en oriënterend gesprek. Klik voor de website.

 

 

Bel mij terug

Vul hier uw gegevens in en wij bellen u terug.