Meer informatie

Koopproces

Het aankoopproces bestaat uit enkele fasen. Het is belangrijk dat deze stappen zorgvuldig en in de juiste volgorde worden doorlopen, om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de mogelijkheden en jezelf te behoeden voor eventuele tegenvallers.


Investeringsdoel

Je doel vaststellen is erg belangrijk voor de keuze van het land en de locatie. Wil je vooral zelf gebruik van je woning maken als vakantiebestemming of (semi)permanente bewoning of wil je zoveel mogelijk huurinkomsten genereren en er misschien zelf alleen in het laagseizoen gebruik van maken? Het is belangrijk dat je hier goed over nadenkt want de keuze voor een vakantiewoning voor jezelf  moet aan totaal andere eisen voldoen dan een interessante investering. Uiteraard is een mix van beide ook mogelijk. Zie je de woning als een vakantiewoning voor jezelf dan is het belangrijk dat je bepaalt wat jij nodig hebt voor een fijne vakantie. De grootte van de woning en het aantal slaapkamers hangt af van ofdat je er vooral korte periode naar toe wil, of dat je er een aantal maanden per jaar zou willen verblijven en met hoeveel personen. Wil je als familie of vrienden langs komen, ze allemaal kunnen verblijven in je huis of wil je daar liever geen rekening mee houden?
Zie je de aankoop vooral als investering dan is de verhuurbaarheid van de woning het belangrijkste. Het aantal slaapkamers, de faciliteiten, ligging ten opzichte van het strand, voorzieningen en de luchthaven zijn dan erg belangrijk. Wat ook niet onbelangrijk is, als je voor de Costa Blanca kiest dan is je woning ook in de wintermaanden heerlijk om er zelf te vertoeven en verhuren is in die periode erg populair vanwege het zonnige klimaat en de goedkoper vliegtickets.


Budget bepalen

Het is belangrijk om vooraf je budget te bepalen. Uiteraard kun je dit later nog bijstellen maar het is goed om te weten wat je maximaal wilt uitgeven. Als je een nieuwbouwwoning koopt in Spanje houd dan rekening met 10% b.t.w. over de aankoopprijs. Ga je de woning volledig financieren met eigen middelen? Wil je een deel eigen middelen en de rest aanvullen met vreemd kapitaal? Of wil je de woning volledig financieren met een lening of hypotheek? Je doet er verstandig aan om een financieel adviseur te raadplegen die jouw financiële situatie bekijkt en adviseert wat voor jou de beste keus is en wat de mogelijkheden zijn.


Informatie inwinnen

Zoek op internet naar verschillende aanbieders, bekijk advertenties of bezoek de grootste beurs van Nederland op het gebied van tweede woningen, de Second Home Beurs. Deze beurs wordt twee keer per jaar (Maart en Oktober) gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht en daarnaast in Januari in Maastricht. Sinds 2004 staan wij iedere editie op deze beurs.


Persoonlijk gesprek

Om alles te weten te komen over de Costa Blanca, de verschillende woningen, bijkomende kosten, bezichtiging etc. is het belangrijk om persoonlijk kennis te maken. Wij spreken graag bij je thuis af of bij ons kantoor in Nederland of België. Je geeft aan waar je voorkeur naar uitgaat en ofdat je graag in het weekend, doordeweeks en overdag of ’s avonds wil afspreken. Wij bespreken het doel van je aankoop, brengen je wensen in kaart, geven alle informatie over de woningen die binnen je budget en wensen passen, geven informatie over de financiële regels voor de aankoop van onroerend goed in Spanje en beantwoorden al je vragen over de bezichtigingstrip, het aankoopproces, de bijkomende kosten, de eventuele verhuur mogelijkheden, meubels etc.


Bezichtigingstrip

Als je alle informatie hebt ontvangen, is de volgende stap dat je in Spanje komt kijken. Alleen als je ter plaatse bent krijg je de juiste indruk van de ligging, de omgeving en de woning(en). Tijdens deze trip bezoek je enkele modelwoningen waardoor je een goede indruk krijgt van de afwerking, materiaalkeuze, uitzichten en daadwerkelijke vierkante meters. Wij geven je de mogelijkheid van een tweedaagse bezichtigingstrip. De kosten van deze trip zijn € 299,- voor twee personen inclusief, vlucht, hotel, transfer van en naar de luchthaven en begeleiding ter plaatse. Wij gaan samen met je gedurende deze dagen de geselecteerde woning(en) bekijken, de locatie en directe omgeving en laten u verder alles zien wat voor jouw persoonlijk belangrijk is. Klik hier voor meer informatie over de bezichtigingstrip.


Reservering

Als je de juiste woning hebt gevonden dan teken je de reserveringsovereenkomst en betaal je de eerste aanbetaling. In de meeste gevallen is dit bedrag tussen de € 5.000,- en € 25.000,-. Als je beide hebt gedaan, wordt de woning officieel van de markt gehaald en heb je de zekerheid dat de woning niet aan anderen verkocht kan worden.. De reserveringsovereenkomst is geldig tot je de officiële koopovereenkomst tekent (deze periode kan variëren van 3 weken tot een jaar, afhankelijk van de status van het project). De prijs van de woning die is opgenomen in de reserveringsovereenkomst, wordt overgenomen in de koopovereenkomst. Hierdoor heb je de zekerheid dat de koopprijs tussentijds niet wijzigt.


Juridisch adviseur/Advocaat

Omdat je de taal niet (goed) spreekt en de wetgeving anders is dan in Nederland, is het belangrijk dat je juridische bijstand krijgt gedurende het gehele aankoopproces, door een erkend advocaat die je belangen behartigt. De advocaat zal alle contracten, vergunningen etc. checken en later in het proces optreden als adviseur en tolk bij het tekenen van de akte bij de notaris. Ook zal de advocaat je helpen bij het openen van een bankrekening, het aansluiten van elektra en water en een N.I.E. nummer aanvragen. Een N.I.E. nummer is een identificatienummer voor alle buitenlanders die in Spanje een woning kopen. Je hebt dit nummer nodig om de akte te kunnen tekenen bij de notaris, een hypotheek in Spanje te krijgen en een bankrekening te openen. Wij kunnen je in contact brengen met verschillende gerenommeerde advocaten,  maar je bent uiteraard helemaal vrij om zelf een advocaat te kiezen.


Koopovereenkomst

Na het tekenen van de reserveringsovereenkomst, wordt de koopovereenkomst opgesteld. De periode tussen het tekenen van beide overeenkomsten, kan variëren van 3 weken tot een jaar. De duur is afhankelijk van de status van het project. Na goedkeuring van je advocaat teken je deze koopovereenkomst. In deze overeenkomst staan alle juridische en kadastrale gegevens van de locatie en woning, de materialenlijst, de overeengekomen betalingstermijnen etc. Deze overeenkomst geldt als basis voor de notariële akte. Indien je een hypotheek in Spanje afsluit, moet deze koopovereenkomst aan de bank worden verstrekt. In de meeste gevallen betaal je tussen de 40% en 50% gedurende de bouw en tussen de 50% -60% bij oplevering.


Extra diensten

Nadat je de koopovereenkomst hebt getekend en de termijnbetaling(en) hebt voldaan, is het wachten op de dag van de notariële overdracht. De lengte van deze periode hangt af van de bouwtijd van de woning en in welke fase je de woning gekocht hebt. In deze periode kun je gebruik maken van verschillende diensten die wij aanbieden zoals: keuze maken voor meubilair, regelen van verzekeringen en belastingen, alarmsysteem, televisie en internet, etc.


Notariële
overdracht 

De datum van de notariële overdracht stem je af met de projectontwikkelaar, de notaris en je advocaat. Voorafgaand aan de afspraak bij de notaris, wordt er een eindinspectie gepland in de woning. Je advocaat zal altijd bij de overdracht aanwezig zijn en als tolk optreden. Europese wetgeving zegt dat de notariële akte in de taal van het land waar de woning staat moet worden opgesteld, in dit geval dus in het Spaans. Na de notariële overdracht ontvang je de sleutels en zal je advocaat de woning inschrijven in het register.


After Sales

Mocht er onverhoopt iets zijn aan je woning dan kun je dit melden aan de projectonwikkelaar. Zij inspecteren zo spoedig mogelijk wat de oorzaak is. Is het een bouwkundige fout? U geldt op een nieuwbouwwoning een garantie van 10 jaar op de constructie. Werkt een van de elektrische apparaten niet, die voor oplevering zijn geïnstalleerd? Op alle apparaten heb je een fabrieksgarantie die varieert van 1 tot 3 jaar. Wil je de woning gaan verhuren? Daarvoor heb je officieel een verhuur vergunning nodig. Deze kun je na de sleuteloverdracht via je advocaat aanvragen bij de betreffende gemeente.

Bel mij terug

Vul hier uw gegevens in en wij bellen u terug.